Vaše vyladěné recepty

Dort s jahodamy

Ingredience

  • 175 g studeného másla
  • 200 g hladké mouky
  • 85 g krupicového cukru
  • špetka soli

Na náplň

  • 500 g čerstvých jahod
  • 7 plátků želatiny
  • 100 ml mléka
  • 250 g ricotty
  • 140 g krupicového cukru
  • 300 ml smetany ke šlehání (33%)

Na ozdobu

  • 150 g čerstvých jahod a malin
  • lístky máty
  • moučkový cukr na poprášení

Příprava

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Nasekané máslo promněte s moukou, cukrem a špetkou soli a zpracujte na soudržné těsto. Poté ho pomocí lžíce vtlačte do formy o průměru 20 cm. Propíchejte dno vidličkou a pečte 25–30 minut, dokud nebude těsto upečené dorůžova. Nechte vychladnout.
  2. Na náplň rozmixujte 500 g jahod a pak je protřete přes jemné sítko tak, abyste je zbavili semínek. Namočte želatinu do studené vody. Mléko vlijte do hrnce, zahřejte a odstavte. Ze želatiny vymačkejte vodu, přidejte ji k mléku a promíchejte, aby se rozpustila. Nechte trochu zchladnout.
  3. V míse promíchejte jahodové pyré, mléko se želatinou, ricottu a cukr. Smetanu ušlehejte a zlehka přimíchejte do náplně. Směs vlijte na připravený základ a dejte chladit (ideálně přes noc).

Dort vyjměte z formy, ozdobte nakrájeným ovocem a mátou a pocukrujte.