Vaše vyladěné recepty

Rybízové lívance s kokosovou smetanou

Ingredience

  • půlka banánu
  • hrnek a půl až dva hrnky hladké mouky (začněte s hrnkem a půl a pokud se Vám těsto bude zdát moc řídké, přidejte ještě půl hrnku)
  • 250 ml Alpro kokosové smetany na vaření
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru
  • prášek do pečiva
  • 2 hrsti čerstvého ovoce (rybíz, jahody, maliny, borůvky..)
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • rostlinný olej na osmažení (já použila řepkový)

Příprava

Nejprve smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli a pečlivě promíchejte. Do směsi poté přidejte rozmačkaný banán, smetanu a kokosový olej (ten musí být v tekutém stavu). Pokud by se Vám těsto zdálo příliš řídké, můžete přisypat trochu mouky, pokud příliš hutné, můžete přidat trochu kokosového oleje. Ideální konzistence těsta je samozřejmě jak jinak než polotekutá :-) (tak, aby Vám těsto šlo snadno nabrat naběračkou). Na závěr opatrně vmíchejte ovoce (alternativou rybízu můžou být i borůvky nebo jahody - ty však musí být pokrájené na menší kousky, aby se Vám lívance dobře obracely). Těsto nechte asi 15 minut odpočinout v lednici, poté si rozehřejte olej na pánvi a pomocí naběračky vytvářejte lívance - raději menší než větší, protože se Vám budou lépe obracet.

Na závěr můžete lívance dozdobit čerstvým ovocem a mátou, já ještě přidala bílý jogurt (pokud byste chtěli 100% rostlinnou verzi, můžete použít třeba jogurt sojový anebo marmeládu).